SHIPPING PERCUMA (SEMENANJUNG MALAYSIA) • HUBUNGI KAMI DI TALIAN 1700-818-938

KELALAIAN BERTAFAKUR

Akibat sibuk memburu dunia, kita sering kali lalai merenungi hakikat kehidupan. Hakikat hidup yang singkat bahara semua tindak tanduk kita, baik kecil atau besar akan dicatat. Hakikat hidup adalah mengaut amal sebanyak-banyaknya sebelum maut mendatangi sebagai bekalan di alam akhirat.

Beberapa ulama makrifat berkata : Tafakur adalah pelita hati, jika tafakur hilang pada diri seseorang, maka hilanglah pelita hatinya.

Tafakur akan ayat-ayat Allah adalah tafakur tentang ciptaan Allah yang menakjubkan dan tentang bukti-bukti kekuasanNya. Baik yang ghaib maupun yang tidak yang semuanya terbentang di langit dan dibumi. Diantara ciptaan Allah yang menakjubkan adalah manusia itu sendiri

"Firman Allah : Dan di bumi itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang yakin. dan (juga) pada dirimu sendiri. Maka apakah kamu tidak memperhatikan? (Adhariyat: 20-21)

Sayangnya kebanyakan dari kita lalai atau tidak percaya bahawa ada pengadilan di hari akhirat. Ketahuilah selalunya Allah menyuruh manusia untuk selalu bertafakur tentang segala penciptaan di langit dan di bumi agar kemudian mendapat petunjuk dan hikmah.  

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published